Naturalny surowiec mleczny
Serwatka powstaje podczas procesu produkcji sera. Z płynnego surowca, po zagęszczeniu i suszeniu, otrzymujemy serwatkę w proszku. Suszona serwatka stanowi bardzo cenny produkt, który jest wykorzystywany w żywieniu młodych zwierząt. Stosowana jest do produkcji preparatów mlekozastępczych oraz jako dodatek do pasz dla prosiąt i warchlaków.
Wartość żywieniowa serwatki
Serwatka w proszku charakteryzuje się wysoką wartością żywieniową, smakowitością oraz doskonałą przyswajalnością.
Głównym składnikiem serwatki jest laktoza- cukier mleka. Serwatka paszowa zawiera białka mleka niezbędne do rozwoju młodych zwierząt, albuminy i globuliny.
Białka serwatkowe stanowią bogate źródło niezbędnych aminokwasów. Serwatka zawiera lizynę, treoninę, metioninę, tryptofan, izoleucynę i leucynę w ilościach zdecydowanie większych od tych zawartych w białku soi czy pszenicy.
Podczas przetwarzania mleka, do serwatki trafiają wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, a także większość soli mineralny. W składzie serwatki w proszku znajduje się wapń (Ca), fosfor (P), sód (Na), potas (K), cynk (Zn), żelazo (Fe), miedź (Cu) oraz mangan (Mn). Minerały wpływają korzystnie na wiele funkcji życiowych i wspomagają procesy biochemiczne zachodzące w organizmie.
Serwatka paszowa ma również działanie probiotyczne, które korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego młodych zwierząt.
Znaczenie laktozy w żywieniu prosiąt
Serwatka jest cennym surowcem stosowanym w żywieniu prosiąt. Pasza dla prosiąt, które są wcześnie odsadzanie od lochy, powinna zawierać duży udział surowców mlecznych, aby ułatwić przejście z mleka lochy na paszą stałą.
Serwatka w proszku zawiera laktozę, która jest podstawowym źródłem energii dla prosiąt. Laktoza z serwatki jest wysoce strawna dla prosiąt. Badania wykazały, że laktoza w paszach odsadzeniowych ma zasadnicze znaczenie dla bezpiecznego odsadzenia prosiąt w wieku poniżej 4 tygodni.
Włączenie serwatki w proszku do diety pomaga w przejściu na pasze stałe. Zawartość wysokiej jakości laktozy w paszy dla prosiąt powoduje liniową poprawę w wydajności świń w całym okresie tuczu.
Prosięta odsadzone od lochy osiągają większe przyrosty, gdy w pierwszych tygodniach ich dieta zawiera laktozę. Węglowodany pochodzące z surowców roślinnych (skrobia) są gorzej wykorzystywane przez prosięta po odsadzeniu.
Więcej na temat znaczenia energii w paszach dla prosiąt pisaliśmy w artykule, który znajdziesz tutaj
Koncentrat serwatki paszowej Serolat XXL
Serolat XXL to najwyższej jakości serwatka paszowa o wysokiej zawartości laktozy. Zalecana do stosowania w paszach dla prosiąt i warchlaków. Serwatkę Serolat XXL uzyskuje się w procesie suszenia rozpyłowego z wykorzystaniem technologii Filtermat®.
Proces technologiczny polega na stopniowym suszeniu płynnej serwatki, aby laktoza uległa krystalizacji. Serwatka płynna natryskiwana jest do komory suszenia za pomocą zestawu dysz, a następnie proszek przechodzi na przenośnik taśmowy. Czas suszenia i chłodzenia jest wystarczająco długi, aby uzyskać stabilny produkt, który nie jest higroskopijny.
Serolat XXL ma doskonałe cechy funkcjonalne: nie zbryla się, nie pyli oraz gwarantuje doskonałą usypowość. Dzięki temu Serolat XXL może być przechowywany przez okres 12 miesięcy.
Zalety stosowania serwatki Serolat XXL:
- Stabilny produkt o wysokiej zawartości laktozy- 74%
- Produkt w 100% pochodzenia mlecznego.
- Dobra smakowitość i przyswajalność.
- Doskonałe źródło energii w paszach odsadzeniowych dla prosiąt.
- Serolat XXL nie jest higroskopijny: nie zbryla się i nie pyli.
- Długi okres przydatności- 12 miesięcy od daty produkcji.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą na koncentrat serwatki Serolat XXL.
Więcej informacji na temat oferty surowców do pasz dla świń znajdziesz tutaj.
Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym.