Zwalczanie streptokokozy u świń - kopalko.pl - sklep dla hodowców

Dodatek paszowy C-Vita skuteczna metoda zwalczania infekcji Streptococcus suis.

Stosowanie dodatku do pasz C-Vita jest skutecznym sposobem na zwalczanie infekcji Streptococcus suis u świń. Zmniejsza śmiertelność i stanowi alternatywę dla antybiotyków w paszach.

Streptokokoza jest jedną z najczęściej stwierdzanych chorób świń na świecie. Niemal każdy hodowca w Polsce miał również z nią do czynienia. Jest to choroba wywoływana przez paciorkowiec Gram (+) Streptococcus suis. Streptokokoza jest bardzo niebezpieczna, przybiera wiele form i powoduje duże straty ekonomiczne w hodowli świń.

Streptokokoza jest regularnie stwierdzana na fermach trzody chlewnej. Bakteria Streptococcus suis występuje w ponad 35 rodzajach (serotypach), które mogą wywołać wiele jednostek chorobowych:

  • Zapalenie opon mózgowych- leżenie na boku, drgawki, oczopląs, wiosłowanie nogami, itp.
  • Zapalenie stawów- opuchnięcia stawów, kulawizna, niechęć do wstawania, itp.
  • Zapalenie płuc- kaszel, duszności, charłactwo, itp.
  • Zapalenie mięśnia sercowego- nagła śmierć, charłactwo, itp.
  • Posocznica- zakażenia krwi, nagła śmierć, itp.
  • Zapalenie skóry, pochwy, pęcherza moczowego, itd.

Streptokokoza występuje często u warchlaków i tuczników oraz u prosiąt przed odsadzeniem. W przypadkach ostrej streptokokozy padają świnie, które wcześniej nie wykazywały objawów chorobowych.   

Infekcja Streptococcus suis przenosi się na nowe stada zazwyczaj przez zakup loszek i knurów, które nie wykazują objawów choroby.  W stadzie świnie zarażają się przez kontakt nos w nos oraz drogą kropelkową podczas kaszlu, kichania itp. 

Choroba może być również przenoszona przez obsługę fermy, gryzonie oraz muchy. Prosięta zakażają się od lochy w pierwszych dniach życia lub w czasie porodu.

Leczenie powinno być rozpoczęte natychmiast po zaobserwowaniu niepokojących objawów. Polega ono na podaniu antybiotyków i wspomagających leków przeciwzapalnych. Należy izolować chorą sztukę.

W jaki sposób zapobiegać występowaniu streptokokozy świń?

Na rynku dostępnych jest kilka komercyjnych szczepionek, ale cechują się niską skutecznością. Istnieje konieczność dobrania szczepionki do serotypu występującego na fermie lub wyprodukowania autoszczepionki.

Profilaktyka polega na ograniczaniu czynników, które sprzyjają wybuchowi choroby:

  • Zbyt duża ilość zwierząt w kojcach.
  • Nieprzestrzeganie zasady pomieszczenie cale pełne/ całe puste.
  • Słaba wentylacja.
  • Mieszanie świń w grupach.
  • Występowanie innych chorób (PRRS, choroba Aujeszky).
  • Złe warunki higieniczne podczas zabiegów obcinania ogonków, ząbków, kolczykowania, itp.

Praktyka pokazuje, że infekcje oraz wybuchy streptokokozy wywołane są wieloma czynnikami. Często są to zaniedbania profilaktyki, higieny oraz zawleczenie choroby z nowymi zwierzętami.

Wybuchowi streptokokozy mogą sprzyjać złe warunki na odchowalni. Źle zbilansowane dawki pokarmowe i osłabienie prosiąt po odsadzeniu. Bakterie Streptococcus suis mogą szybko się namnażać i zainfekować organy zwierząt wywołując chorobę.

Dodatek do pasz C-Vita zapobiega infekcjom Streptococcus suis.

Firma Nuscience opracowała skuteczny produkt, dodatek paszowy dla świń C-Vita, który wspiera hodowców w zwalczaniu infekcji Streptococcus suis. Antybakteryjny dodatek paszowy dla świń C-Vita jest wytwarzany na bazie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA).

Opatentowana kompozycja C-Vita ma szerokie spektrum działania. Jest bardzo skuteczna w zwalczaniu bakterii Gram (+) takich jak Streptococcus suis.  Dodatek do pasz C-Vita jest zbilansowany w kierunku C10-C12, tj. ma zwiększoną zawartość kwasu kaprynowego oraz kwasu laurynowego, które mają działanie antybakteryjne, skutecznie zmniejszając wirulencję wszystkich stereotypów Streptococcus suis.

Kwasy tłuszczowe w dodatku paszowym C-Vita skutecznie poprawiają morfologię jelit oraz jakość neutrofili, zwiększając odporność zwierząt. 

Dodatek paszowy dla świń C-Vita jest stosowany na fermach trzody chlewnej na całym świecie i jest skutecznym środkiem w zwalczaniu streptokokozy u świń.

Stosowanie dodatku do pasz C-Vita daje pozytywne efekty w tuczu świń: 

  • Zwiększenie odporności na zakażenia streptokokozą.
  • Poprawa morfologii jelit (jakość neutrofili), zwiększenie dziennych przyrostów.
  • Zmniejszenie upadków zwierząt wywołanych przez Streptococcus suis.
  • Zmniejszenie kosztów kuracji antybiotykowej.

Stosowanie dodatku do pasz C-Vita jest bardzo ekonomiczne. Dawka C-Vita może być zależna od specyficznych warunków występujących na fermie, ale zaleca się stosowanie: 1 kg C-Vita/ tonę paszy pełnoporcjowej.

W przypadku występowania infekcji Streptococcus suis, zaleca się jednoczesne stosowanie C-Vita w paszy dla loch oraz prosiąt. Gdy problem zostanie wyeliminowany, zaleca się stosować C-Vita w paszy dla loch, aby obniżyć presję infekcyjną. 

Dodatek paszowy C-Vita jest skutecznym i tanim narzędziem w zwalczaniu infekcji bakteryjnych trzody chlewnej. 

Stosowanie C-Vita jest praktyczne, bo jako dodatek do paszy może być w prosty sposób podawany zwierzętom przez cały okres tuczu. 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą na dodatek do pasz C-Vita.

Więcej informacji na temat oferty dodatków do pasz dla świń znajdziesz tutaj.

Zapraszamy do zakupów w sklepie internetowym. 

Brak produktów w koszyku