Hodowcy bydła nieustannie poszukują surowców oraz dodatków do pasz, które mogą poprawić wskaźniki produkcyjne zwierząt. Współczesny chów i hodowla bydła wymaga dbałości o skład dawki pokarmowej. Optymalizacja żywienia pozwala na pełne wykorzystanie potencjału zwierząt i zwiększenie opłacalności produkcji. W tym artykule przybliżymy temat stosowania drożdży piwnych w żywieniu bydła.
Właściwe funkcjonowanie żwacza
Należy pamiętać, że niezwykle ważnym aspektem żywienia bydła mlecznego oraz opasowego jest dbałość o właściwie funkcjonowanie żwacza. Wspierając mikroflorę żwacza można zwiększyć wartość pokarmową podawanej paszy. Poprawa fermentacji w żwaczu zwiększa strawność włókna oraz wpływa na polepszenie zdrowotność zwierząt. Usprawnienie działania żwacza obniża ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych bydła takich jak kwasica oraz ketoza.
Wykorzystywanie drożdży piwnych w żywieniu bydła
Od wielu lat w żywieniu bydła wykorzystuje się drożdże piwne. Mają one olbrzymią wartość pokarmową. Są źródłem witamin, aminokwasów, enzymów oraz składników mineralnych, a przede wszystkim doskonale przyswajalnego białka. Drożdże browarniane Saccharomyces cerevisiae produkowane są z gęstwy browarnianej uzyskiwanej podczas procesu produkcji piwa.
Drożdże piwne Leiber
Oferowane przez nas drożdże piwne firmy Leiber otrzymuje się w chronionym patentem unikatowym procesie produkcyjnym. Właściwa technologia daje gwarancję zachowania składników i substancji czynnych zwartych w drożdżach.
Drożdże piwne, w odróżnieniu od drożdży piekarniczych i gorzelnianych, nazywane są prawdziwymi drożdżami. Zawierają łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które podnoszą wartość żywieniową pasz dla bydła.
Drożdże piwne Leiber są źródłem białka, witamin z grupy B, mikroelementów i pierwiastków śladowych. Tylko drożdże piwne, które zawierają składniki chmielu– kwasy alfa i beta (humulon i lupulon), wykazują działanie antyoksydacyjne, bakteriostatyczne i uspokajające.
Dzięki zawartości β-glukanów i mannano-oligosacharydów (MOS), drożdże piwne wspierają procesy trawienia i stabilizują kwasowość treści żwacza, zapobiegając kwasicy.
Ponadto, drożdże stosowane w żywieniu bydła wykazują silne działanie wiążące i dezaktywujące mikotoksyny w żwaczu.
Stosowanie drożdży piwnych Leiber w paszy dla bydła
Drożdże piwne stosowane w paszy dla bydła (krowy mleczne, opasy) poprawiają wskaźniki produkcyjne uzyskiwane w gospodarstwach hodowlanych:
- Zwiększenie wartości pokarmowej paszy.
- Zapobieganie kwasicy.
- Poprawa płodności i parametrów rozrodu.
- Zwiększenie ilości i jakości mleka (tłuszcz) u krów.
- Poprawa przyrostów masy ciała u opasów.
- Polepszenie stanu racic, skóry i sierści (błyszcząca sierść).
- Zwiększenie pobierania paszy dzięki lepszej smakowitości.
Drożdże piwne Leiber BT w żywieniu krów mlecznych
Drożdże piwne Leiber BT® zawierają 40% drożdży piwnych Saccharomyces cerevisiae oraz 60% młóta browarnianego.
Produkt zapewnia optymalną przyswajalność pokarmową oraz pozytywnie wpływa na zdrowotność.
Badania wykazują, że drożdże piwne Leiber BT stosowane w dawce 200 g/szt./dzień, pozytywnie wpływają na wydajność mleczną. Zwiększają produkcję oraz zmieniają skład mleka, tj. białko i tłuszcz, a także poziom mocznika w mleku.

Ponadto wykazano, że stosowanie drożdży Leiber BT powoduje spadek ilości komórek somatycznych w mleku. Drożdże Leiber BT mają bakteriostatyczny wpływ na bakterie wywołujące mastitis, np. gronkowca złocistego Staphylococcus aureus. W badaniach udokumentowano pozytywny wpływ drożdży piwnych Leiber BT na mikroflorę żwacza, a w szczególności na zawartość bakterii i pierwotniaków.

W badaniach zaobserwowano zwiększoną liczbę bakterii celulolitycznych i amylolitycznych w żwaczu, co wpływa na większe pobieranie paszy oraz lepsze jej wykorzystanie. Dzięki temu, stosując drożdże Leiber BT, można zwiększyć produkcję i jakość mleka.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą drożdży piwnych Leiber dla bydła.
Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym dla hodowców.
Zachęcamy do lektury wcześniejszych wpisów na naszym blogu:
*W artykule wykorzystano materiały firmy Leiber Sp. z o.o.
Ile kosztują Drożdże Lieber BT?
Jaką dawkę można stosować?
Prowadzę hodowle bydła oasowego oraz krów mlecznych a także odhów cieląt.
Proszę o podanie w jakich ilościach można stosować dla poszczególnych wzrostów?
Wszystkie szczegółowe informacje na temat stosowania drożdży piwnych Leiber BT znajdują się na stronie produktu w zakładce „zalecane dawkowanie”.
Zalecane stosowanie drożdży piwnych Leiber BT® – dawka na zwierzę/ dzień:
Krowy mleczne 150- 500 g
Bydło opasowe 150- 500 g
Cielęta 50- 100 g
Owce/ kozy 50- 100 g
Konie duże (600 kg) 250 g
Konie małe (350 kg) 100 g
Duże konie z ostrymi zaburzeniami trawienia 500 g przez 2- 3 tygodnie
Duże konie w okresie ciąży i laktacji 500 g
Źrebaki, jednoroczniaki i dwulatki 50- 100 g