Energia w paszy dla prosiąt - kopalko.pl - sklep dla hodowców

Potrzeby energetyczne prosiąt w okresie odsadzeniowym

Hodowcy świń poszukują dobrze przyswajalnego tłuszczu do pasz, który zaspokoi potrzeby energetyczne prosiąt w okresie odsadzeniowym. Sypkie koncentraty tłuszczowe Serolat, to mleczne surowce paszowe, które zostały opracowane specjalnie do pasz dla młodych zwierząt typu Prestarter oraz Starter.   

Odsadzenie od lochy to najbardziej wymagający okres w życiu prosiąt. Zwierzęta przenoszone są do odchowalni, gdzie następuje zmiana warunków środowiskowych oraz żywienia. Prosięta, dotychczas przebywające z matką, których głównym pokarmem było mleko, muszą przystosować się do pobierania paszy stałej.

Wyzwaniem dla każdego hodowcy jest dostarczenie jak największej ilości energii w paszy po odsadzeniu. Mleko lochy jest bardzo energetycznym pokarmem. Zawiera cukier mleczny laktozę, białko oraz tłuszcz. Właśnie z tłuszczu mleka pochodzi ok. 65% energii metabolicznej. Aby prosięta przyswajały taką samą ilość energii jak przed odsadzeniem od lochy, to powinny zjadać ok. 400 gramów paszy dziennie, co nie jest możliwe. W praktyce, prosięta po odsadzeniu pobierają mało paszy i nie zaspakajają swoich potrzeb energetycznych, co może powodować zahamowanie przyrostów masy ciała. 

Z tego powodu ważne jest, aby po odsadzeniu zapewnić prosiętom paszę najwyższej jakości. Trzeba zwracać szczególną uwagę na źródło pochodzenia i formę tłuszczu zastosowanego w prestarterach odsadzeniowych.

Koncentraty tłuszczowe Serolat

Firma FrieslandCampina Nutrifeed opracowała koncentraty tłuszczowe Serolat do produkcji pasz dla prosiąt. Mleczne surowce paszowe Serolat dostarczają energię prosiętom w okresie odsadzeniowym. Koncentraty tłuszczowe Serolat zawierają doskonale przyswajalne, suszone rozpyłowo tłuszcze. W produkcji koncentratów tłuszczowych Serolat wykorzystuje się mieszaninę oleju kokosowego i palmowego. Stosowanie natłuszczanych koncentratów Serolat w  żywieniu prosiąt umożliwia najbardziej efektywne wykorzystanie energii po odsadzeniu od lochy.   

Znaczenie suszonego rozpyłowo, homogenizowanego tłuszczu

Większość pasz dla prosiąt jest natłuszczana. Klasyczny proces natłuszczania polega na rozpyleniu płynnego tłuszczu na mieszankę paszową. W mechanicznym natłuszczaniu uzyskuje się duże cząsteczki tłuszczu (50µ), które są trudno przyswajalne przez młode zwierzęta. Aby prosięta mogły wykorzystać energię z takich dużych cząsteczek tłuszczu muszą być one rozbite na mniejsze cząsteczki. Jest to bardzo trudne po odsadzeniu, gdyż prosięta wytwarzają mało kwasów żółciowych, niezbędnych do emulgowania tłuszczu. Ponadto, prosięta po odsadzeniu mają niski poziom lipazy potrzebnej do właściwego metabolizmu tłuszczów.

Z tego powodu, aby zwiększyć strawność paszy trzeba stosować w mieszankach dla prosiąt suszony rozpyłowo tłuszcz.   

Koncentraty Serolat zawierają suszony rozpyłowo tłuszcz o średniej wielkości mikrocząsteczek 1µ. Cząsteczki tłuszczu w koncentratach Serolat są więc mniejsze od tych zawartych w mleku lochy- 5µ. Dla porównania, podczas natłuszczania mechanicznego uzyskuje się cząsteczki o wielkości 50µ. 

W praktyce oznacza to, że koncentraty tłuszczowe Serolat zawierają cząsteczki tłuszczu o ponad 600-krotnie większej powierzchni. Dzięki temu metabolizm tłuszczów przebiega sprawniej, a prosięta mogą efektywniej wykorzystywać energię.

Analiza wielkości cząstek mleka lochy, koncentratu tłuszczowego  Serolat, tłuszczu dozowanego mechanicznie i tłuszczu otoczkowanego.

Oferta mlecznych koncentratów tłuszczowych Serolat

Oferta obejmuje szeroki wachlarz produktów o zróżnicowanym poziomie suszonego rozpyłowo tłuszczu, białka mleka oraz laktozy.

Serolat 50 – koncentrat natłuszczanej serwatki słodkiej do pasz dla prosiąt i warchlaków. Najlepsze źródło energii dla młodych zwierząt. Zawiera 50% suszonego rozpyłowo tłuszczu. Produkt w całości oparty na białku mleka. Odpowiedni do produkcji preparatów mlekozastępczych oraz pasz dla prosiąt.

Serolat FS20 – koncentrat natłuszczanej serwatki słodkiej  wzbogacony emulgatorem. Zawiera 20% tłuszczu, 20% białka i 35% laktozy. 50% zawartego tłuszczu to olej kokosowy. Odpowiedni do produkcji pasz dla prosiąt i warchlaków. Najlepsze źródło białka, tłuszczu i laktozy w paszach dla młodych zwierząt.

Znaczenie oleju kokosowego

Wszystkie mleczne koncentraty tłuszczowe Serolat zawierają olej palmowy i kokosowy we właściwych proporcjach. Olej kokosowy zawiera duży udział średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA). Olej kokosowy to doskonałe źródło dobrze przyswajalnej energii o właściwościach bakteriobójczych. Olej palmowy stosowany jest jako czynnik przyspieszający przyrosty. Właściwy stosunek tych olejów, pozwala na zachowanie równowagi pomiędzy zdrowotnością, poziomem energii paszy i uzyskiwanymi przyrostami prosiąt. W celu zagwarantowania maksymalnej przyswajalności tłuszczów, koncentraty Serolat wzbogacone są o emulgatory.   

Zalety stosowania koncentratów tłuszczowych Serolat

  • Mikrocząsteczki tłuszczu gwarantują uzyskanie maksymalnej przyswajalność energii z paszy.
  • Właściwy stosunek olejów palmowego i kokosowego, poprawia zdrowotność prosiąt i pozwala na uzyskanie optymalnych przyrostów.
  • Dodatek emulgatora zwiększa przyswajalność tłuszczów, szczególnie w warunkach stresu.
  • Serolat ma doskonałe cechy fizyczne, tj. nie jest higroskopijny, nie zbryla się, nie pyli oraz ma długi okres przydatności (12 miesięcy).
  • Mleczne koncentraty tłuszczowe Serolat mają wysoki poziom białka mleka oraz laktozy, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe prosiąt.

Zapraszamy do zapoznania się z pełna ofertą koncentratów tłuszczowych Serolat.

Wszystkie surowce do produkcji pasz dla trzody znajdziesz tutaj.

Zapraszamy do zakupów w sklepie internetowym

Brak produktów w koszyku