Żywienie świń bez tlenku cynku - kopalko.pl - sklep dla hodowców

Przez wiele lat hodowcy trzody chlewnej stosowali w żywieniu produkty lecznicze zawierające tlenek cynku. Był to skuteczny sposób, aby ograniczać infekcje bakteryjne oraz eliminować problem biegunek u prosiąt.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, produkty weterynaryjne zawierające tlenek cynku zostaną wycofane z obrotu. Nie będzie możliwości stosowania tlenku cynku w paszach od 26 czerwca 2023 roku.

Jak przygotować się na zakaz stosowania tlenku cynku

Wielu hodowców szuka nowych rozwiązań, aby ograniczyć biegunki u prosiąt w okresie odsadzeniowym. Aby właściwie przygotować się na zakaz stosowania tlenku cynku trzeba już teraz rozpocząć wprowadzanie nowych rozwiązań w technologii oraz żywieniu świń. Alternatywą dla tlenku cynku oraz antybiotyków w paszach są produkty firmy Nuscience, które wykorzystują przeciwbakteryjne właściwości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA).

Więcej na temat skutecznego ograniczania występowania biegunek u prosiąt można przeczytać w naszym poprzednim artykule, który można znaleźć tutaj.

Jak zawsze jednak, najważniejszą rzeczą jest dobrostan zwierząt. Wszystkie zmiany technologii produkcji trzody chlewnej powinny mieć na celu poprawę warunków utrzymania zwierząt. Jest to najbardziej opłacalna inwestycja. Poprawa warunków w odchowalni, tj. właściwa temperatura, wilgotność, obsada zwierząt, to najskuteczniejszy sposób na ograniczenie problemu biegunek u prosiąt w okresie odsadzeniowym. 

Zasady bioasekuracji

Właściwa profilaktyka, tj. zapobieganie chorobom, to nie tylko wprowadzenie optymalnego programu szczepień oraz opieka weterynaryjna, ale również przestrzeganie zasad bioasekuracji.

Szczególnie dzisiaj, w czasie olbrzymiego zagrożenia ASF, to niezmiernie ważne, aby hodowcy przestrzegali zasad bioasekuracji:

  • Zabezpieczyć gospodarstwo, w którym utrzymywane są świnie.
  • Utrzymywać świnie w zamkniętych pomieszczeniach.
  • Ograniczyć możliwość wchodzenia na fermę przez osoby postronne.
  • Wprowadzić system zwalczania gryzoni i szkodników.
  • Przeprowadzać regularnie zabiegi dezynsekcji.
  • Kontrolować samochody do przewozu świń lub paszy, które wjeżdżają na teren gospodarstwa, itd.

Zasady bioasekuracji związane z zagrożeniem ASF omówione są na poniższym filmie:

 

Ryzyko przenoszenia chorób.  

Należy pamiętać, że przykładowo infekcja Streptococcus suis przenosi się na nowe stada zazwyczaj przez zakup loszek i knurów, które nie wykazują objawów choroby. Więcej na temat zwalczania streptokokozy u świń można przeczytać w naszym poprzednim artykule, który można znaleźć tutaj.

Wiele gospodarstw sprowadza prosięta lub warchlaki od innych hodowców. Prowadzony jest również import zwierząt z terenu UE. Dlatego jest szczególnie ważne, aby mieć pewność, że sprowadzone zwierzęta mają właściwy status zdrowotny. Również w przypadku prowadzenia tuczu kontraktowego należy zwracać uwagę na zdrowotność nowych zwierząt.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA)

Wycofanie z obrotu produktów zawierających tlenek cynku nie oznacza, że hodowcy nie będą mieli możliwości kontroli infekcji bakteryjnych w chowie świń. Już dzisiaj można stosować rozwiązania, które są bardzo skuteczne. Należy pamiętać, że tlenek cynku jest nie tylko szkodliwy dla środowiska, ale bardzo często powoduje zatrucia zwierząt i zmniejsza przyrosty. Tlenek cynku jest skuteczny, ale w większych dawkach może niszczyć kosmki jelitowe, a więc ograniczać wchłanianie substancji pokarmowych.

Tlenek cynku oraz antybiotyki w żywieniu świń mogą być z powodzeniem zastąpione przez dodatki paszowe firmy Nuscience, które wykorzystują antybakteryjne właściwości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA).

Kwasy tłuszczowe to naturalne związki chemiczne, które wchodzą w skład tłuszczów. Uzyskane w wyniku hydrolizy czyste średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe stosowane są jako dodatek do pasz o działaniu antybakteryjnym.

Do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) zalicza się te kwasy, które mają od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu.

W praktyce wykorzystuje się kwasy tłuszczowe o parzystej liczbie atomów węgla:

  • Kapronowy (C6)
  • Kaprylowy (C8)
  • Kaprynowy (C10)
  • Laurynowy (C12)

Rola średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) w organizmie

Źródło energii metabolicznej.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłaniane są bezpośrednio z jelita do układu krwionośnego. Ich unikatowy metabolizm powoduje, że kwasy średniołańcuchowe nie są odkładane jako materiał zapasowy, ale stanowią szybko dostępne źródło energii, tak jak węglowodany (cukry).

Zwiększanie wchłaniania składników pokarmowych.

Młode zwierzęta, a szczególnie prosięta w okresie odsadzenia, bardzo gwałtownie reagują na stres.

Udowodniono, że już w trzecim dniu po odsadzeniu prosiąt, masa nabłonka jelitowego zmniejsza się o prawie 55%, a wysokość kosmków jelitowych ok. 60%. Podanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych powoduje odbudowę kosmków jelitowych i zwiększenie wchłaniania substancji pokarmowych. 

Działanie antybakteryjne.

Najistotniejszym powodem stosowania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) w żywieniu zwierząt, jest ich działanie antybakteryjne. Dzięki temu są doskonałą alternatywą dla antybiotyków paszowych oraz zastępują tlenek cynku w paszy. Kwasy średniołańcuchowe przenikają przez błony komórkowe bakterii, co powoduje zachwianie ich pH. Bakterie, które chcą utrzymać odczyn obojętny zużywają znaczne ilości energii, a w rezultacie ograniczają syntezę białek, co doprowadza do ich śmierci. Kwasy MCFA skutecznie hamują rozwój bakterii Gram (+) Streptococcus , Clostridium, Staphylococcus oraz bakterii Gram (-) Salmonella, Escherichia coli.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) nie naruszają bakterii kwasu mlekowego typu Lactobacillus, które są znacznie bardziej odporne. Oznacza to, że korzystna mikroflora jelit zostanie utrzymana.

Oferta antybakteryjnych dodatków paszowych 

W naszej ofercie mamy dodatki do pasz dla wszystkich grup zwierząt. Wszystkie dodatki paszowe na bazie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) mają silne działanie antybakteryjne.

Dodatki paszowe dla świń, to trzy główne produkty:  

Aromabiotic, to opatentowana kompozycja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (C6-C8-C10-C12) o szerokim spektrum działania. Aromabiotic skutecznie zwalcza patogeny przewodu pokarmowego i zalecany jest w żywieniu prosiąt, tuczników oraz loch. Szerokie spektrum przeciwbakteryjne Aromabiotic, ogranicza infekcje wywołane przez bakterie Gram (-), tj. Salmonella, E. Coli oraz Gram (+), tj. Streptococcus, Clostridium.

Salbiotic to opatentowana kompozycja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) oraz kwasu mlekowego, która redukuje wirulencję Salmonelli oraz bakterii Gram (-). Antybakteryjne właściwości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) są wzmocnione kwasem mlekowym. Salbiotic skutecznie hamuje rozwój Salmonelli oraz Escherichia coli

C-Vita skuteczny dodatek do pasz dla trzody chlewnej do zwalczania infekcji wywołanych przez Streptococcus suis oraz Clostridium oraz bakterii Gram (+). Starannie zbilansowana kompozycja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) o działaniu przeciwbakteryjnym do zwalczania streptokokozy świń. Poprawia morfologię jelita oraz jakość neutrofili, zwiększając odporność zwierząt.

Zalety stosowania dodatków do pasz Nuscience z udziałem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA):

  • Silne działanie antybakteryjne stabilizuje florę jelitową świń.
  • Mniej problemów w okresie odsadzania prosiąt.
  • Poprawa ogólnego stanu zdrowia zwierząt.
  • Zwiększenie przyrostów i wykorzystania paszy.
  • Zwiększenie odporności na zakażenia bakteryjne.
  • Ograniczenie stosowania kuracji antybiotykowej.
  • Zmniejszenie śmiertelności świń.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą na dodatki do pasz dla świń.

Więcej informacji na temat oferty produktów dla trzody chlewnej znajdziesz tutaj.

Zapraszamy do zakupów w sklepie internetowym.

Brak produktów w koszyku