Jak zmniejszyć śmiertelność prosiąt - kopalko.pl - sklep dla hodowców

Hodowcy świń starają się bezustannie poprawiać wyniki rozrodu, bo dzięki temu można zwiększyć opłacalność produkcji trzody chlewnej. Coraz lepsza genetyka, nowoczesne metody zarządzania stadem oraz optymalizacja żywienia pozwalają na uzyskanie coraz większej ilości prosiąt urodzonych w miocie. Postęp genetyczny powoduje, że wzrasta plenność loch. Lochy rodzą więcej prosiąt, ale nie produkują więcej mleka.

Jak zwiększyć ilość i poprawić jakość mleka loch?

Poprawa jakości oraz ilości mleka lochy ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie śmiertelności prosiąt przed odsadzeniem. Śmiertelność prosiąt we współczesnej hodowli świń waha się od 10 do 20%. Większość upadków ma miejsce przed odsadzeniem od lochy. Zwiększenie ilości oraz masy odsadzanych prosiąt ma istotny wpływ na poprawę opłacalności hodowli trzody chlewnej. O tym, co zrobić, gdy locha ma mało mleka, a miot jest duży pisaliśmy w poprzednim artykule, który można znaleźć tutaj.

Siara

Po wyproszeniu locha wydziela siarę. Nowo narodzone prosię pobiera siarę podczas ssania w ciągu pierwszych godzin życia. Siara zawiera energię, białko, minerały, witaminy i substancje, które mają pozytywny wpływ na rozwój układu pokarmowego. Po urodzeniu układ odpornościowy prosiąt nie jest gotowy do zwalczania infekcji, dlatego wszystkie prosięta w miocie powinny pić siarę natychmiast po urodzeniu. Przeciwciała (immunoglobuliny) zawarte w siarze odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami i wirusami, a ilość przeciwciał (IgG) pobranych z siary decyduje o odporności prosiąt na infekcje. 

Dlatego jest bardzo ważne, aby locha miała wystarczającą ilość siary, która może zabezpieczyć prosięta przed infekcjami w pierwszym okresie życia.

Jak poprawić jakość siary?

Wyniki badań pokazują, że można skutecznie zwiększyć ilość przeciwciał w siarze loch, a tym samym poprawić odporność prosiąt na infekcje. Doświadczenia, które były prowadzone na komercyjnych fermach świń wykazały, że surowica krwi prosiąt urodzonych przez lochy karmione paszą z dodatkiem C-Vita zawierała więcej przeciwciał IgG.

Lochy prośne i karmiące były zdrowsze, gdy otrzymywały paszę zawierającą dodatek C-Vita w dawce 1 kg/t paszy. Dzięki temu ich siara zawierała więcej przeciwciał, co powodowało zmniejszenie śmiertelność prosiąt przed odsadzeniem.

Stosowanie C-Vita w żywieniu loch zmniejsza liczbę prosiąt z klinicznymi objawami zapalenia stawów (arthritis) w okresie odsadzeniowym. Dzięki temu ograniczono konieczność leczenia antybiotykami (iniekcje amoksycyliny).

C-Vita skuteczny dodatek antybakteryjny dla świń

C-Vita to kompozycja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) o działaniu przeciwbakteryjnym. Dodatek C-Vita skutecznie hamuje infekcje wywołane przez chorobotwórcze bakterie Gram (+), m.in. Streptococcus suis oraz Clostridium. C-Vita ma zwiększoną zawartość kwasu kaprynowego oraz kwasu laurynowego, które mają działanie przeciwbakteryjne. Dzięki temu C-Vita skutecznie zwalcza streptokokozę świń. Więcej o stosowaniu średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) w żywieniu świń pisaliśmy w poprzednim artykule, który można znaleźć tutaj.

Streptokokoza jest jedną z najczęściej stwierdzanych chorób świń na świecie.

Niemal każdy hodowca w Polsce miał z nią do czynienia. Choroba ma wiele objawów.

Najczęściej pojawia się na porodówkach w formie zapalenia stawów u prosiąt (opuchnięcia stawów, kulawizna, niechęć do wstawania, itp.) oraz na odchowalniach jako zaburzenia układu oddechowego (kaszel, duszności, charłactwo, itp.).

Leczenie streptokokozy wymaga stosowania antybiotyków i leków przeciwzapalnych. Więcej o zwalczaniu streptokokozy można przeczytać tutaj.

Większość prosiąt najczęściej zakaża się od loch matek.

Dlatego, aby zapobiegać występowaniu streptokokozy u prosiąt zaleca się podawać C-Vita w dawce 1 kg/t paszy dla loch prośnych oraz karmiących. Stosowanie C-Vita daje najlepsze efekty, gdy zwalczamy infekcje Streptococcus już w stadzie loch prośnych, a potem loch karmiących, aby infekcja nie była przenoszona na prosięta. Aby nie dopuścić do wybuchu i dalszego rozprzestrzeniania się streptokokozy, zaleca się stosowanie C-Vita w dawce 1 kg/t również w paszy dla prosiąt, warchlaków oraz tuczników. 

Zalety stosowania dodatku antybakteryjnego C-Vita.

Mechanizm działania C-Vita powoduje poprawę zdrowotności loch. Produkt ma działanie antybakteryjne (niszczy patogeny). Zwierzęta lepiej pobierają paszę, bo dodatek C-Vita odbudowuje kosmki jelitowe i zwiększa wchłanianie substancji pokarmowych. Zdrowsze lochy po wyproszeniu produkują lepszej jakości siarę oraz więcej mleka w trakcie laktacji.

Streptokokoza świń

Prosięta urodzone przez lochy karmione paszą z C-Vita są zdrowsze i mniej podatne na infekcję Streptococcus suis.

Stosowanie C-Vita w paszy powoduje, że na porodówkach jest mniej przypadków prosiąt z objawami zapalenia stawów. C-Vita skutecznie hamuje infekcje bakteryjne u prosiąt zmniejszając upadki spowodowane przez streptokokozę.  

C-Vita jest skutecznym i tanim narzędziem w zwalczaniu infekcji bakteryjnych trzody chlewnej. Zapobiega występowaniu objawów streptokokozy, co ogranicza konieczność leczenia antybiotykami i zmniejsza koszty chowu świń.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą na dodatek do pasz C-Vita.

Więcej informacji na temat produktów dla trzody chlewnej znajdziesz tutaj.

Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym.

Brak produktów w koszyku